man krijgt thaise massage

Wat is een Thaise massage? Een complete uitleg

In deze blog leggen we je alles uit over de Thaise massage. Je leest meer over wat een Thaise massage precies is, de voordelen, wat je kunt verwachten tijdens een Thaise massage sessie, voor wie een Thaise massage geschikt, de kosten & meer. Lees direct verder.

Wat is een Thaise massage precies?

Een Thaise massage is een traditionele vorm van lichaamswerk die zijn oorsprong vindt in de oude geneeskunde van Thailand. Het is een holistische benadering van gezondheid en welzijn die zowel het fysieke als het energetische aspect van het lichaam adresseert.

Thaise massage staat bekend om zijn dynamische en interactieve karakter, waarbij de therapeut gebruikmaakt van een combinatie van stretching, drukpuntmassage en bewegingen om het lichaam te ontspannen en energiebanen, ook wel bekend als ‘sen lines’, te stimuleren.

De geschiedenis en oorsprong

Thaise massage, ook bekend als Nuad Bo-Rarn, heeft een rijke geschiedenis die meer dan 2500 jaar teruggaat. Het is een unieke vorm van lichaamswerk die zijn wortels heeft in de Indiase Ayurvedische geneeskunde en invloeden vanuit de traditionele Chinese geneeskunde. Deze massagevorm werd door monniken van India naar Thailand gebracht als onderdeel van een holistische geneeswijze.

Kernprincipes en technieken

Thaise massage is gebaseerd op de principes van energiebalans en -stroom, waarbij de focus ligt op de ‘Sen’-energielijnen van het lichaam. Deze benadering is fundamenteel anders dan de meeste westerse massagetechnieken die zich richten op spieren en weefsel.

 • Acupressuur: Dit is een sleutelcomponent van Thaise massage, waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke punten langs de energielijnen van het lichaam om blokkades te verwijderen en de energiestroom te bevorderen.
 • Yoga-achtige stretches: De masseur helpt de cliënt in yoga-achtige posities die helpen bij het verlengen en rekken van de spieren, het verbeteren van flexibiliteit en het verlichten van spierspanning.
 • Ritmische compressie: Zachte, ritmische druk wordt toegepast om diepe ontspanning te bevorderen en de interne organen te stimuleren.
 • Gebruik van het lichaam van de masseur: De masseur gebruikt vaak zijn of haar eigen lichaamsgewicht om diepere druk uit te oefenen, wat uniek is voor Thaise massage.

Voordelen van een Thaise massage

De voordelen van Thaise massage zijn zowel fysiek als mentaal:

 • Fysieke gezondheid: Het verbetert de bloedcirculatie, vermindert spierspanning, en verhoogt de flexibiliteit en mobiliteit. Het is ook effectief in het verlichten van rugpijn, hoofdpijn en verbetert de algehele lichaamshouding.
 • Mentale welzijn: Door de nadruk op ontspanning en mindfulness, helpt Thaise massage bij het verminderen van stress en angst. Het bevordert ook een dieper bewustzijn van het lichaam en geest, wat leidt tot verbeterde mentale helderheid.
 • Energiebalans: De focus op energielijnen helpt bij het herstellen van de energiebalans in het lichaam, wat kan leiden tot een verhoogd gevoel van vitaliteit en welzijn.

Wat te verwachten tijdens een sessie

Een Thaise massagesessie is een unieke en intensieve ervaring die verschilt van traditionele westerse massages. Hier is wat je kunt verwachten qua intensiteit, resultaten en gevolgen:

Intensiteit van de massage

 • Diepe stretches: Thaise massage omvat actieve en diepe stretchoefeningen die soms intens kunnen aanvoelen, vooral als je niet gewend bent aan regelmatige lichaamsbeweging of yoga.
 • Dynamische bewegingen: Verwacht een reeks bewegingen die lijken op yoga, waarbij de masseur je lichaam in verschillende posities manoeuvreert. Deze bewegingen kunnen soms uitdagend zijn, maar zijn ontworpen om de flexibiliteit te verbeteren.
 • Variabele druk: De druk varieert van zacht tot zeer stevig, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de stijl van de masseur. Sommige punten kunnen gevoelig zijn als er druk op wordt uitgeoefend.

Resultaten van de massage

 • Verbeterde flexibiliteit: Door de stretchoefeningen kun je een merkbare verbetering in je flexibiliteit ervaren.
 • Ontspanning: Ondanks de intensiteit, ervaren veel mensen een diepe staat van ontspanning tijdens en na de sessie.
 • Energieboost: Veel cliënten melden een toename van energie en een verfrist gevoel na een Thaise massage, dankzij de stimulatie van energiebanen.

Gevolgen na de massage

 • Spiergevoeligheid: Het is niet ongewoon om enige spiergevoeligheid of lichte pijn te ervaren na een Thaise massage, vergelijkbaar met het gevoel na een intensieve workout.
 • Emotionele reacties: Sommige mensen ervaren emotionele reacties zoals een gevoel van euforie of zelfs een lichte weemoed, als gevolg van de diepe ontspanning en loslaten van spanning.
 • Verhoogde bewustwording van het lichaam: Door de interactieve aard van de massage, kunnen cliënten een verhoogde bewustwording van hun lichaam en houding ervaren.

Voor wie is een Thaise massage geschikt?

Een Thaise massage is bijvoorbeeld geschikt voor de volgende mensen:

 • Algemene wellness: Een Thaise massage is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar algemene ontspanning en stressverlichting.
 • Sporters: Ook is de massage nuttig voor atleten en mensen met een actieve levensstijl voor het verbeteren van flexibiliteit en herstel.
 • Chronische pijn: Mensen met chronische pijnklachten zoals rugpijn kunnen ook baat hebben bij de diepe, therapeutische effecten van de massage.
 • Gezondheidsaandoeningen: Mensen met bepaalde gezondheidsaandoeningen, zoals ernstige osteoporose, hartproblemen, of recente operaties, moeten eerst overleggen met een arts. Zwangere vrouwen moeten een specialist in prenatale Thaise massage raadplegen.

Hoe vaak zou je een Thaise massage moeten laten doen?

De frequentie van Thaise massages hangt af van verschillende factoren, waaronder je persoonlijke behoeften, gezondheidstoestand en budget. Over het algemeen worden Thaise massages beschouwd als veilig en heilzaam, zelfs bij regelmatige toepassing. Veel mensen kiezen ervoor om eens per week of eens per twee weken een Thaise massage te nemen om spanning en stress te verminderen, de flexibiliteit te verbeteren en het algehele welzijn te bevorderen.

Wat kost een Thaise massage?

De kosten van een Thaise massage variëren sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, de reputatie van de spa of therapeut, de duur van de massage en eventuele extra diensten. In Thailand zelf zijn Thaise massages over het algemeen betaalbaarder dan in westerse landen.

In westerse landen kun je verwachten dat de kosten voor een Thaise massage variëren, maar gemiddeld liggen ze tussen de €50 en €150 per uur. Luxere spa’s kunnen hogere prijzen hebben, terwijl kleinere praktijken mogelijk meer betaalbare tarieven hanteren.

Vergelijkbare berichten